Många älskar stark mat: allt från smakrik chili con carne till en pasta arrabiata med sting. Men obehag i magen och halsbränna? Det slipper man gärna. Här får du veta varför du kan få reflux, obehag i magen, ont i magen eller sura uppstötningar när du har ätit kryddstark mat, plus några tips på hur du kan lindra smärtan och obehaget.
Varför får jag ont i magen efter att jag ätit?
Matsmältningsbesvär innebär att du känner obehag i den övre delen av magen, som ibland kan kännas som en brännande känsla. Det kan också hända att du känner dig väldigt mätt eller mår illa. Matsmältningsbesvär åtföljs ofta av halsbränna – en brännande känsla i bröstet – eller sura uppstötningar (reflux) som beror på att maginnehåll stöts upp i matstrupen. Allt det här är symtom på reflux.
Både halsbränna och sura uppstötningar är vanliga besvär. Det är inte alltid lätt att förstå vad som orsakar dem, men många upplever att vissa typer av mat – till exempel kryddstark mat – kan utlösa symtomen.
Kan man få halsbränna av stark mat?
Sambandet mellan kryddstark mat och halsbränna eller sura uppstötningar är inte helt klarlagt. Många upplever dock att kryddstark mat kan utlösa symtom som halsbränna och sura uppstötningar.
Är det okej att äta kryddstark mat under graviditeten?
Du kanske undrar om kryddstark mat kan orsaka halsbränna när du är gravid. Halsbränna är vanligt under graviditet, men oftast beror det på de hormonella förändringarna i kroppen och på att det växande barnet tar upp allt mer plats i magen, vilket ökar trycket på de inre organen inklusive magsäcken. Eftersom kryddstark mat kan kopplas till halsbränna kan det hända att det utlöser symtom hos gravida kvinnor också, men den kryddstarka maten är förmodligen inte grundorsaken.
Vilken typ av kryddstark mat kan förvärra halsbränna?
Vad gäller kryddstark mat och halsbränna är det inte bara chili och peppar som kan orsaka problem. Det finns en rad andra ingredienser som kan leda till halsbränna och sura uppstötningar. För att vara på den säkra sidan kan du behöva undvika rätter som innehåller mycket av följande:
- Lök
- Vitlök
- Tomater
- Citrusfrukter (t.ex. citron, apelsin)
- Salt
- Fett (som olja, smör eller ister)
Hur kan jag minska risken för halsbränna och sura uppstötningar efter en kryddstark måltid?
Eftersom ett av råden för att förebygga halsbränna och sura uppstötningar är att undvika mat som utlöser symtomen är det bra om du kartlägger vilka ingredienser som verkar leda till symtom hos just dig. Är det bara vissa slags kryddstarka rätter som ger dig halsbränna? Vad händer om du utesluter en av ingredienserna? När du har lite mer koll på hur din kropp reagerar kan det bli enklare att justera kosten och kanske be om anpassade rätter på restaurang.
Du kan också fundera på hur du kan anpassa olika recept för att använda så lite som möjligt av de ingredienser som kan ge halsbränna. Du kan minska på fettet genom att välja magrare typer av protein (kött) eller ändra tillagningssättet till att ångkoka eller grilla maten. Det kan också vara bra att äta mindre portioner och att undvika att ligga ned i minst tre timmar efter maten.
Hur kan jag lindra matsmältningsbesvär (dyspepsi) eller halsbränna efter en kryddstark måltid?
Om du ändå får halsbränna eller sura uppstötningar efter att ha ätit kryddstark mat kan du ta hjälp av Galieve. Galieve skapar ett skyddande lager ovanpå maginnehållet som lindrar symtomen, så att smärtan och obehaget inte blir de bestående minnena av måltiden. Galieve 500 mg / 213 mg / 325 mg i dospåse har dessutom dubbelverkande effekt: den neutraliserar även magsyran och fungerar därmed som en antacid som ger ytterligare lindring.
Ansvarsfriskrivning
Den här artikeln innehåller endast generell information, och den är inte avsedd att användas i stället för medicinsk rådgivning. Den information som finns på de här webbsidorna ska inte användas för att ställa diagnos eller ordinera läkemedel. Om du undrar över något som rör din hälsa ska du alltid rådgöra med vårdpersonal.